Kijk de kortfilm 'Ruis' via Vimeo.
Contacteer het CLB of Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (www.suicidepreventievlaanderen.be), Werkgroep Verder (www.werkgroepverder.be), Tele-Onthaal via het nummer 106 of de zelfmoordlijn via het nummer 02 649 95 55.
Zoek op en kom meer te weten over gehoorschade.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie loop je al risico op gehoorschade na een dagelijkse blootstelling van één uur aan 90dB. Dit vooral door te luide muziek in discotheken, festivals en concerten. Toch draagt in België zeven op de tien jongeren geen gehoorbescherming tijdens feestjes of festivals. Vier op vijf ligt er ook niet van wakker dat ze gehoorschade zullen oplopen. Oordopjes zijn namelijk niet ‘cool’. Ondanks dit heeft 65% van deze jongeren wel al te kampen gehad met oorsuizingen.
Meer info: www.helpzenietnaardetuut.be
Het Belgische bedrijf Loop Earplugs is de laatste jaren een hype onder jongeren omdat ze modieuze oordopjes maken. Neem zeker eens een kijkje op hun website!
De test bepaalt hoe goed je spraak kunt horen in ruis. De woorden in de test worden altijd in een bepaalde verhouding met de ruis aangeboden, het volume heeft daarom geen invloed op de uitslag. Het verstaan van woorden is moeilijker dan het horen van piepsignalen, omdat een woord uit meerdere tonen bestaat. Om het woord goed te horen moet je gehoor het verschil tussen de tonen kunnen opmerken.
Aan het einde van de test krijg je direct te zien of je goed of niet goed hebt gescoord. Bij een goede uitslag kan jouw gehoor de woorden nog goed van de ruis onderscheiden. Wanneer de testuitslag niet goed is kan er sprake zijn van een beginnend gehoorverlies in de tonen die je nodig hebt om spraak te verstaan. Laat bij een niet goede uitslag je gehoor verder onderzoeken bij de huisarts of audicien.