Door beeld toe te voegen, we zullen meer mensen je informatie oppikken en vasthouden. Ook om aandacht te trekken is beeld een belangrijk wapen. Maar het werpt meer vruchten af als je het op de juiste manier doet.
Teveel beelden zijn ook niet nodig. Beelden die er gewoon niks mee te maken hebben, werken zelfs demotiverend. Te veel of te weinig visuals, beiden zijn even fout en zorgen niet voor dat extra duwtje In de rug bij het opnemen van informatie.
We spreken bewust over ‘beelden’ of ‘visuals’ en niet over foto's. Omdat het over veel meer gaat dan dat. Je staat er misschien niet bij stil, maar grafieken, iconen, symbolen, illustraties,... Zijn allemaal beeldmateriaal dat we al dan niet gebruiken en op een andere manier kunnen inzetten. We zetten ze even op een rij.
Foto's zijn het meest voor de hand liggend en massaal beschikbaar op het web. Het zijn vaak eyecatchers die wat leven in de brouwerij brengen. Foto's zijn veelzijdig. Ze geven iets concreet weer, vertellen een verhaal of ondersteunen concepten en abstracte ideeën.
Pas op met stockfoto's: ze stralen vaak geen emotie uit en werken niet op het empathisch gevoel van de lezers of het publiek. Zeg nu eerlijk, voel jij je aangesproken door deze foto?
Technisch: foto's hebben een bepaald formaat en een bepaalde resolutie (de hoeveelheid pixels per oppervlakte). Je kunt ze niet zomaar vergroten zonder kwaliteitsverlies.
Illustraties of tekeningen helpen om zaken eenvoudiger voor te stellen. Ze hoeven niet aan de realiteit te voldoen en zijn ideaal om concepten te visualiseren. Je kunt net die dingen laten zien die nodig zijn voor jouw uitleg.
Staafdiagram (horizontaal en verticaal), taart- of donutdiagram, lijndiagram, bellen- of puntendiagram, voor elke vorm van data is er wel een geschikte grafiek te maken.
Grafieken of diagrammen zijn ideaal om data te visualiseren. Ze plaatsen je (abstract) cijfermateriaal in een context of in een verhouding tot iets anders en dat maakt jouw cijfers bevattelijk en behapbaar. Het werkt ondersteunend om je argumenten kracht bij te zetten.
Iconen zijn een fantastisch communicatiemiddel ze zijn eenvoudig en abstract en door het ontbreken van detail zijn ze heel herkenbaar en makkelijk te begrijpen.
Ook voor knoppen en navigatie zijn ze onontbeerlijk. In één oogopslag weet je wat een symbool betekent.
Symbolen zijn geweldig om snel te communiceren, maar ze kunnen ook enorm ondersteunen als mnemotechnisch hulpmiddel (mnemoniek of mnemotechniek is de kunst van vanbuiten leren). Ze helpen om zaken vast te houden en te herinneren.
Er bestaan lettertypes vol met symbolen. De bekendste zijn Wingdings, Webdings en Zapf Dingbats.
Gebruik nooit beelden waar je de rechten niet van hebt. Het is in de eerste plaats strafbaar en kan je geld kosten. Er zijn uitzonderingen voor educatieve doeleinden. Je mag bijvoorbeeld in de klas beelden tonen in het kader van een les, maar zelfs daar kun je beter voorzichtig zijn. Zodra je je werk openbaar maakt, mag je het materiaal niet langer gebruiken, laat staan op een website publiceren.
Er zijn gratis en betalende sites vol met beeldmateriaal. Fijn, maar waar begin je? Met de lijst die hier volgt of je googelt gewoon ‘waar vind ik gratis beelden’. Let wel: de meeste sites stuur je graag door en voor je het weet klik je betalende beelden aan. Dubbelcheck zeker de voorwaarden voor het gebruik van de beelden en doe nooit alsof je zelf de maker bent.
Ze bieden veel rechtenvrije foto’s van professionele kwaliteit en werken allebei zonder registratie. Bij pixabay.com kun je bovendien de grootte (het formaat) van je foto's kiezen.
Dit is een aparte vermelding waard, want hier vind je ook vectorafbeeldingen. Dit zijn lijntekeningen die je oneindig kunt vergroten.
Het levert gratis foto's van wisselende kwaliteit, ‘de minder perfecte foto's’ zeg maar en daardoor soms wat je zoekt.
Dit zijn nog enkele sites in willekeurige volgorde.
Dit is een onderdeel van GettyImages en een lokaas voor iStockphoto.com. Let op dat je daar niet terecht komt.
Probeer zeker eens Wikimedia Commons. Dat is als het ware de Creative Commons van Wikipedia.
Nu je de weg gevonden hebt naar de fotodatabanken en terechtkomt in het walhalla van beeldmateriaal, nog even herhalen: let toch op met stockfoto's. Ze zijn vaak cliché. Ze inspireren niet.
Als je niets vindt in de symbolen van Word, PowerPoint of welke software je ook gebruikt, dan is er nog altijd ... het internet, natuurlijk. We lijsten hier enkele interessante sites hiervoor op.
In PowerPoint kan je Pictogrammen en Symbolen vinden op onderstaande manier.
Ik wil een korte PowerPoint-presentatie maken rond het thema Doodle Art. De PowerPoint moet uit 7 slides bestaan en ik heb mijn tekst al in stukken gehakt en verdeeld over deze slides en in de sprekersnoties geplaatst.
Zorg dat deze PowerPoint-presentatie een mooie opmaak krijgt die visueel heel sterk is. Met andere woorden, gebruik beeld! Pas volgende puntjes toe op je Powerpointpresentatie:
Gebruik kwaliteitsvolle afbeeldingen
Gebruik relevante afbeeldingen
Gebruik iconen of symbolen
Geen of weinig decoratieve elementen
Voldoende witruimte
Er is een goede en passende layout voorzien
De stijl is doorgetrokken in heel de presentatie
Er staan enkel keywords in de presentatie en geen volledige zinnen (denk aan de 7x7 regel in PowerPoint)
Dien je bestand als PowerPoint bestand in op het einde van de les in Classroom. Naam document: Klas_Achternaam_Voornaam_ICT_Beeld