3.1.1 Tekstopmaak
Het toevoegen en opmaak van tekst gebeurt op een vergelijkbare wijze als in de andere programma’s van het Microsoft Office-pakket. In het tabblad ‘Start’ vind je de groepen ‘Lettertype’ en ‘Alinea’.
Groep ‘Lettertype’ (1): Deze groep bevat onder meer functies om het lettertype, lettergrootte, letterkleur, letterstijl (vet / cursief / onderlijnd), doorstreept, tekenafstand, hoofdlettergebruik, en tekstmarkeringskleur aan te passen.
Groep ‘Alinea’ (2): Deze groep bevat onder meer functies om opsommingstekens, nummering, regel- en tekstuitlijning, kolommengebruik, regelafstand en tekstrichting aan te passen
3.1.2 Vormindeling
Het gebruik van vormen is niet weg te denken bij PowerPoint. Je kan heel wat vormen (vb. pijl, …) toevoegen om de info duidelijk te presenteren. Daarnaast word elk tekstvak ook aanzien als een vorm. Je voegt vorm als volgt in:
Klik bij het tabblad ‘invoegen’ op de knop ‘Vormen’ of ‘Tekstvak’.
Je cursor verandert in een kruis. Klik en sleep op een plaats in je dia. De vorm verschijnt.
Je kan de vorm indien gewenst nog herschalen of roteren.
Nadat je een vorm hebt toegevoegd, kan je deze nog verder opmaken via het tabblad ‘Vormindeling’.
Groep ‘Vormen invoegen’ (1): Via deze groep kan je vormen of een tekstvak invoegen. Daarnaast kan je reeds aanwezige vormen bewerken.
Groep ‘Vormstijlen’(2): Via deze groep kan je vormen opmaak. Ofwel kies je voor een voorgestelde ‘Vormstijl’ (A), ofwel pas je de opmaak van een vorm zelf aan via de opties ‘Vormopvulling’, ‘Vormcontour’ en ‘Vormeffecten’ (B).
Groep ‘Rangschikken’ (3): Via deze groep kan je vormen ten opzichte van elkaar verplaatsen en draaien, alsook de uitlijning verzorgen.
Groep ‘Grootte’ (4): Via deze groep kan je de grootte van vormen instellen. Standaard wordt de hoogte-breedteverhouding niet behouden. Door bij de groep ‘Grootte’ rechts onderaan op te klikken, krijg je een zijbalk met meer opties.
3.1.3 Afbeeldingsopmaak
Opmaken kan je opmaken door ze te selecteren en dan naar het tabblad ‘Afbeeldingsopmaak’ aan te klikken.
Groep ‘Aanpassen’: Via deze groep kan je de achtergrond van een afbeelding verwijderen, afbeeldingen corrigeren, kleur aanpassen, artistieke effecten toevoegen, doorzichtigheid aanpassen, afbeeldingen comprimeren (= bestandsgrootte verkleinen), wijzigen en de afbeelding opnieuw instellen (= opmaak verwijderen).
Groep ‘Afbeeldingsstijlen’: Via deze groep kan je afbeeldingen opmaken. Ofwel kies je voor een voorgestelde ‘Afbeeldingsstijl’ (A), ofwel pas je de opmaak van een vorm zelf aan via de opties ‘Afbeeldingsrand’, ‘Afbeeldingseffecten’ en ‘Afbeeldingsindeling’ (B).
Groep ‘Rangschikken’: Via deze groep kan je afbeeldingen ten opzichte van elkaar verplaatsen en draaien, alsook de uitlijning verzorgen.
Groep ‘Grootte’: Via deze groep kan je de grootte van vormen instellen, alsook vormen bijsnijden. Standaard wordt de hoogte-breedteverhouding wel behouden. Door bij de groep ‘Grootte’ rechts onderaan op te klikken, krijg je een zijbalk met meer opties.
Surf naar interessante info om de 3 inhoudelijke dia’s vorm te geven (‘Ligging’, ‘Algemene informatie’ en ‘Bezienswaardigheden’).
BELANGRIJK: de URL van elke website waarvan je informatie haalt om te plaatsen in jouw presentatie, dient toegevoegd te worden aan de dia ‘Bronnenlijst’!
Voeg informatie (tekst, afbeeldingen, …) toe op de inhoudelijke dia’s, rekening houdend met de 7 afspraken voor een goede presentatie.
Bewaar je presentatie.
Meestal dient de PowerPointpresentatie ter ondersteuning van mondelinge voorstelling. Met andere woorden, jij geeft uitleg en de presentatie dient om dingen nog wat te verduidelijken. Soms wordt een PowerPointpresentatie echter ook ‘stand-alone’ gebruikt, dit wil zeggen dat de presentatie automatisch afspeelt zonder dat er een mondelinge uitleg wordt gegeven. Deze laatste wijze van werken stel je op onderstaande manier in
Ga naar tabblad diavoorstelling en klik op diavoorstelling instellen. Onderstaand dialoogvenster verschijnt.
Vink ‘Herhalen tot op ESC wordt gedrukt’ aan. Dit zorgt ervoor dat de automatische presentatie kan onderbroken worden door op de ESC-knop te drukken.
Klik bij ‘Dia’s weergeven’ op ‘Alle dia’s’ (normaal is dit reeds zo ingesteld). Zo wordt steeds de volledige presentatie afgespeeld.
Klik bij ‘Naar volgende dia’ op ‘Tijdsinstelling gebruiken’.
Tip: Als je je type voorstelling verandert in ‘bekeken in kiosk’, worden voorgaande opties onmiddellijk aangevinkt. Deze optie dient speciaal voor presentaties die automatisch verlopen.
Klik op ‘OK’, zodat het dialoogvenster sluit.
Nu ga je de tijdsinstelling voor de overgang van dia’s instellen. Ga naar tabblad overgangen en focus je op de groep ‘Tijdsinstellingen’.
Bij volgende dia klik je zowel ‘Bij muisklik’ als ‘Na: …’ aan. Nu kun je naar de volgende dia gaan door te klikken én wordt er automatisch overgegaan naar de volgende dia na de ingestelde tijd.
De duurtijd van de overgang naar de volgende dia stel je bij ‘Duur’ Stel dit zoals gewenst in.
Je kan kiezen voor verschillende overgangen bij de rubriek ‘overgang naar deze dia’. Wanneer je voor een bepaalde overgang kiest, kan je het effect op de dia snel bekijken door te klikken op ‘voorbeeld’. Wanneer je op ‘effectopties’ klikt kan je de vorm, de richting, … van het gekozen effect aanpassen.
Klik nu bij tijdsinstellingen op ‘Op alles toepassen’.
Test jouw presentatie uit. Pas jouw instellingen indien nodig aan.
Stel jouw presentatie zo in dat ze automatisch afspeelt.
Kies één overgang die op alle dia’s wordt toegepast.
Je mag zelf kiezen hoelang het duurt eer er naar een volgende dia wordt overgegaan. Daarnaast mag je ook zelf kiezen hoelang een overgang naar een volgende dia duurt.
Test al jouw instellingen uit. Speelt de presentatie automatisch af? Zijn de tijdsinstellingen oké?
Bewaar je presentatie.
Voor elke dia kan je beslissen om aan bepaalde onderdelen een animatie toe te voegen. Het is heel belangrijk dat je hiermee niet overdrijft en dat je bij het gebruik van animaties ook tekst/afbeeldingen/vormen groepeert. Je voegt een animatie toe door onderstaande stappen te doorlopen:
Ga naar tabblad ‘Animaties’. De animaties worden onderverdeeld in een aantal categorieën (begin, nadruk, einde, …).
Klik op een onderdeel (tekst, afbeelding, object, …) waar je een animatie wil aan toevoegen.
Kies één van de animaties door erop te klikken.
Wanneer je verschillende animaties hebt toegevoegd, moet je deze nog correct instellen. Je kan een goed overzicht krijgen van de animaties op de dia’s, door het animatiedeelvenster te openen. Dit doe je door in het tabblad ‘Animaties’ te klikken op . Je kan per animatie een aantal zaken instellen:
‘Bij klik starten’: Een animatie die ingesteld is als ‘bij klik starten’ wordt enkel afgespeeld via de muis of het toetsenbord.
‘Met vorige starten’: Een animatie die ingesteld is als ‘Met vorige starten’ wordt samen met de voorgaande animatie afgespeeld.
‘Na vorige starten’: Een animatie die ingesteld is als ‘Na vorige starten’ wordt gestart na de voorgaande animatie. De tijd kan je instellingen via de optie ‘Tijdsinstellingen’.
Test jouw presentatie uit. Pas indien nodig de animaties aan.
Voeg gericht animaties toe aan je presentia (min. 1 per dia).
Aangezien je presentaties automatisch zal afspelen, dien je voor elke animatie de optie ‘na vorige starten’ aan te klikken. Bij tijdsinstellingen kan je instellen hoelang het duurt eer de animatie start!
BELANGRIJK: overdrijf niet met animaties! Werk ook steeds met hetzelfde type van animatie!
Test je presentatie uit!
Bewaar je presentatie en dien deze in onder de naam 'Klas_Achternaam_Voornaam_ICT_PP_Stad'.