De basis
1. Select - Selecteer objecten in je tekening door ze aan te klikken.
2. Ereaser - Verwijder objecten uit je tekening door er over heen te slepen.
3. Lines: Line, Freehand - Teken rechte lijnen of lijnen met de losse hand.
4. Arcs: 2 Point Arc, Arc, Pie - Teken cirkelbogen volgens verschillende principes.
5. Shapes: Rectangle, Circle, Polygon - Teken vlakken: rechthoeken, cirkels en veelhoeken.
Bewerken
6. Push/Pull - Geef een dikte aan een vlak.
7. Offset - Creëer nieuwe lijnen, evenwijdig aan de contouren van een bestaand vlak.
8. Move - Verplaats of kopieer objecten.
9. Rotate - Draai objecten rond.
10. Scale - Maak objecten groter of kleiner.
Maten en kleur
11. Tape Measure Tool - Neem de maat van een object, of tussen twee objecten in.
12. Text - Plaats ergens een opmerking, met een pijl naar een bepaalde plaats.
13. Paint Bucket - Geef kleur aan een vlak.
Het beeld bewegen
14. Orbit - Draai het beeld rond.
15. Pan - Verplaats het volledige beeld.
16. Zoom - Ga dichter bij of ga verder weg van een bepaald deel van het model.
17. Zoom Extends - Deze knop brengt de volledige tekening in beeld.
Geavanceerd
18. Add Location - Voeg een stukje van de wereldkaart toe.
19. Get Models - Open een nieuw venster met het 3D Warehouse.
20. Extension Warehouse - Breidt de mogelijkheden van SketchUp uit door nieuwe functies toe te voegen, zoals bijvoorbeeld belichting.
21. Layout - Voor wie een licentie aangekocht heeft: zend het model naar het programma LayOut, om het daar verder af te werken.
De werking van haast elk gereedschap kan veranderd worden door de combinatie met een andere handeling:
Voor alle gereedschappen geldt:
Bijna elk gereedschap vraagt twee klikken; één om het beginpunt te bepalen, één om het eindpunt te bepalen.
Tussen deze klikken in: ga even boven een punt hangen dat interessant is, en SketchUp zal zoeken hoe dit punt bruikbaar is voor de actie die je wilt ondernemen.
1. Select
Als er van links naar rechts gesleept wordt, wordt alles geselecteerd wat volledig binnen de kader valt.
Als er van rechts naar links gesleept wordt, wordt alles geselecteerd wat deels én volledig binnen de kader valt.
Eén keer klikken selecteert de lijn of het vlak onder de cursor.
Twee keer klikken selecteert de lijn of het vlak onder de cursor, samen met alle aangrenzende lijnen en vlakken.
Drie keer klikken selecteert de lijn of het vlak onder de cursor, samen met alle lijnen en vlakken die eraan verbonden zijn.
Door de shifttoets in te houden verschijnt er een +- symbool: dan kan je extra objecten selecteren of van de selectie weg halen.
Door de controltoets (Mac: Alt én Shift) in te houden verschijnt er een - symbool: je kan dan extra objecten uit de selectie verwijderen.
Door controltoets én de shifttoets (Mac: Option of Alttoets) in te houden verschijnt er een + symbool: je kan dan extra objecten aan de selectie toevoegen.
3. Line
Houdt shift ingedrukt tijdens het tekenen om je lijn evenwijdig met een as van het assenstelsel te leggen.
5. Circle
Een cirkel in SketchUp bestaat uit kleine fragmenten. Standaard zijn dit er 24, dat is rechts onder te zien. Dit kan veranderd worden voordat de cirkel getekend wordt (getal ingeven en enter), maar dit is zeker voor normaal gebruik niet aan te raden.
5. Polygoon
Standaard wordt er een zeshoek getekend: dit is rechtsonder te zien. Door een maat in te geven en enter te duwen is dit te veranderen.
6. Push/Pull
Door control in te houden tijdens het gebruik, verplaats je een vlak niet, maar creëer je een nieuw volume tegen een bestaand volume aan (enkel van nut bij bestaande volumes).
8. Move
Door control (Mac: Alt) in te houden, dupliceer je het voorwerp over een bepaalde afstand.
Door na het kopiëren bijvoorbeeld x4 in te geven, gevolgd door enter, worden er in totaal vier kopieën geplaatst. SketchUp zal de laatste drie kopieën plaatsen in dezelfde richting als jij de eerste hebt geplaatst.
9. Rotate
Ook hier zal het inhouden van control (Mac: Alt) er voor zorgen dat het object gekopieerd zal worden.
Door na het kopiëren bijvoorbeeld x4 in te geven, gevolgd door enter, worden er in totaal vier kopieën geplaatst. SketchUp zal de laatste drie kopieën plaatsen in dezelfde richting als jij de eerste hebt geplaatst.
10. Scale
Houdt control (Mac: Alt) ingedrukt om rond het middelpunt te schalen.
Houdt shift ingedrukt om de bestaande verhoudingen te negeren.
11. Tape Measure Tool
Het is mogelijk met dit gereedschap hulplijnen/hulppunten te plaatsen doorheen de tekening. Activeer deze mogelijkheid door de controltoets(Mac: Option of Alttoets).
Al deze lijnen en punten tegelijk verwijderen kan met het menu Edit -> Delete Guides.
13. Paint Bucket
Door het inhouden van alt (Mac: Command) verschijnt er een pipet, waarmee je een reeds gebruikte kleur direct kan selecteren en hergebruiken
Door het inhouden van control (Mac: Alt) wordt niet alleen het vlak geverfd dat je aanklikt, maar alle aanliggende vlakken die dezelfde kleur bevatten als het aangeklikte vlak.
Door het inhouden van shift worden alle vlakken met dezelfde kleur als het aangeklikte vlak ingekleurd met de nieuwe kleur.
Voor het gereedschap Line zou dat als volgt werken:
Klik met de muis waar het beginpunt dient te komen;
Beweeg in de richting waarin de lijn dient te staan. De huidige maat kan in de hoek rechts onder afgelezen worden.
Geef op het toetsenbord de gewenste lengte in, bijvoorbeeld 2 voor een lengte van 2meter.
Druk op enter. De lijn wordt door SketchUp getekend met de gewenste lengte.
Voorbeeld
Stel dat we een muur voor Sophie willen tekenen, van twee meter hoog, en twee meter lang, vertrekkende in de kruising van het assenstelsel. Dit doen we als volgt: Ga met het gereedschap Rectangle naar het beginpunt, hier het centrum van het assenstelsel. Beweeg daarna in de juiste richting, hier gaan we voor Sophie door. Tijdens het tekenen van het vierkant verschijnt in de hoek rechtsonder zowel de lengte als de hoogte:
Door op het toetsenbord twee puntkomma twee in te geven (2;2), gevolgd door een enter, wordt de hoogte en de lengte van de muur bepaald. SketchUp tekent een muur met de maat van twee meter op twee meter. Je hoeft geen tweede keer te klikken om dit vierkant te tekenen; de enter na het ingeven van de maat heeft het vierkant reeds vastgelegd.
Op deze manier is het zeer gemakkelijk een maat in te geven met het toetsenbord. Als we nu met het selectie-gereedschap één van de lijnen uit dit nieuwe vierkant selecteren, dan zal het Entity Info palet tonen dat de lengte twee meter is. Als we dit nieuw getekende vlak selecteren, dan toont het Entity Info palet dat de oppervlakte vier vierkante meter is.
Lijnen kleuren soms
Een lijn die rood, groen of blauw kleurt, ligt evenwijdig aan de desbetreffende as. Deze kleuren maken het werken gemakkelijker: je weet zeer snel of lijnen evenwijdig liggen.
Er zijn twee mogelijke manieren om deze richting tijdens het tekenen te vergrendelen:
door de shifttoets in te houden.
door de pijltoetsen op het toetsenbord even in te drukken.
Hierdoor wordt het mogelijk om de muis van de lijn weg te bewegen, en naar mogelijk interessante punten te bewegen:
Lijnen tekenen volgens het assenstelsel
Klik met het gereedschap Line op de plaats waar je de lijn wil starten. Tijdens het tekenen met het gereedschap Line kleurt de lijn soms rood, groen of blauw. Dit wil zeggen dat de lijn die je aan het tekenen bent evenwijdig ligt met de assen uit het assenstelsel.
Zodra de lijn de juiste lengte heeft, kan je bevestigen door nogmaals te klikken. Ofwel geef je een getal in op het toetsenbord gevolgd door enter; SketchUp tekent dan de lijn met de gevraagde lengte.
Verplaatsen volgens het assenstelsel
Het gereedschap Move volgt ook de assen. De stippellijn verkleurt als je evenwijdig met een as verplaatst. Ook hier kan je, net zoals bij het gereedschap Line, de shifttoets inhouden om de richting te vergrendelen en je muis bewegen naar een interessant punt.
Roteren volgens het assenstelsel
Het gereedschap Rotate is een buitenbeentje, het werkt op een vergelijkbare manier als de gereedschappen Circle en Polygon.
Is er reeds een object aanwezig, dan kan je daar de richting op bepalen. Op onderstaande kubus kan je zeer gemakkelijk een rode, groene of blauwe richting vastleggen.
Op een plat vlak dat op het grondvlak ligt, kan je geen groene gradenboog bekomen. Hier beweeg je het beeld tot je de horizon ziet, en daar beweeg je over met het gereedschap Rotate. Op deze manier zal de gradenboog wel een kleur aannemen.
Heb je eenmaal de juiste richting (kleur) vast, dan kan je ook hier de shifttoets inhouden. Beweeg dan naar het punt waarrond je wil roteren, en de eerste klik wordt het rotatiepunt.