Een pixel is een enkele gekleurde punt op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld. Veel pixels bij elkaar vormen samen een beeld. Alles wat op het scherm te zien is, is opgebouwd uit pixels.
Het woord 'pixel' werd in 1965 voor het eerst gebruikt door Frederic C. Billingsley. Het is een samentrekking van de eerste lettergrepen van de twee Engelse woorden picture en element.
Het aantal pixels op een scherm is bepalend voor de resolutie van het beeldscherm. De breedte en hoogte (b x h) van beeldschermen van computers bestaan uit bijvoorbeeld 1280 × 1024 pixels of 1920 × 1080 pixels. Hoe meer pixels beschikbaar zijn per oppervlakte-eenheid, hoe scherper het beeld kan zijn en hoe beter dus resolutie is.
Hier onder zie je een video waarbij ze heel erg inzoemen op het app-icoontje van de klok van een iPhone. Hoe meer er ingezoemt is, hoe beter je de pixels ziet.
Op een digitaal scherm bestaat een pixel telkens uit drie gekleurde ledlampjes. Door deze drie lampjes in verschillende gradaties weer te geven, vormen ze samen één gekleurde pixel. De drie gekleurde lampjes bestaan uit Rood, Groen en Blauw. Zij vormen samen de RGB-kleuren die op beeldschermen gebruikt worden om elke kleur uit de regenboog na te bootsen.
Wit licht vorm je dus door de drie kleuren even fel te laten schijnen. Zwart licht vorm je door ze alle drie niet te laten branden.
Nu je weet dat alles wat je op een beeldscherm ziet uit pixels bestaat, zou je kunnen denken dat alle digitale kunst Pixel art is. Maar de term Pixel art wordt vooral gebruikt voor digitale kunst waarbij je met het blote oog echt de pixels kan zien wat een speciaal effect geeft. Vaak zitten er ook bewegende elementen in Pixel art. Dat komt omdat deze kunstwerken GIF's zijn.
Elke keer als je je social media checkt, zie je waarschijnlijk GIF-bestanden. Maar wat betekent GIF en hoe werken deze bestanden?
GIF staat voor Graphics Interchange Format. GIF is een rasterbestandstype dat is ontworpen voor relatief eenvoudige afbeeldingen die vooral op internet verschijnen. Elk bestand ondersteunt maximaal 8 bits per pixel en 256 geïndexeerde kleuren. Bovendien kun je afbeeldingen of frames in GIF-bestanden combineren tot eenvoudige animaties. Het formaat kan alleen beeld weergeven, geen geluid.
GIF's hebben de extensie .GIF en kunnen in allerlei programma's worden geopend.