Catfishing is een gevaarlijke vorm van online bedrog waarbij iemand zich voordoet als een ander persoon dan hij in werkelijkheid is. Het doel is om het slachtoffer verliefd te laten worden op de catfish.
Zodra de catfish het vertrouwen van het slachtoffer heeft gewonnen, kan hij of zij het slachtoffer om geld vragen. Catfish zijn erg goed in het verzinnen van smoesjes om ‘financiële hulp’ te vragen, dus wees gewaarschuwd. Gelukkig zijn er een aantal signalen die erop wijzen dat je te maken hebt met een catfish. Onderstaande lijst bevat een aantal veel voorkomende signalen van catfishing.
Vermijden van (video)gesprekken en persoonlijke ontmoetingen
Geen online aanwezigheid
Zeer weinig vrienden of volgers
Een zeer recent aangemaakt profiel
Alleen gebruik van professionele foto’s
Gestolen foto’s
Vragen om geld
Vragen om expliciete foto’s of video’s
We hopen natuurlijk dat je door het bestuderen en herkennen van de bovenstaande catfishing-signalen veilig online kunt blijven. Nu kan het altijd voorkomen dat je toch het slachtoffer bent geworden van catfishing. Wanneer je erachter komt dat alles wat je verteld is een leugen was, kan dit ontzettend verwarrend zijn.
Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt doorlopen als je slachtoffer bent geworden van catfishing. Deze stappen zullen jouw ervaring niet ongedaan maken, maar hopelijk zullen ze wat van de schade beperken en anderen helpen om veilig(er) online te blijven.
Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen catfishen. Nu kan catfishing natuurlijk heel onschuldig zijn; een onzeker persoon zet de foto van een knappe onbekende op zijn of haar profiel om zo makkelijker in de smaak te vallen. Deze mensen catfishen omdat ze eenzaam zijn of zich ondergewaardeerd voelen in de maatschappij die hen niet aantrekkelijk vindt. Ze creëren daarom een online persoonlijkheid om mensen aan te trekken waarvan ze denken dat ze in het echte leven niet in hen geïnteresseerd zouden zijn.
Maar het kan ook veel minder onschuldige doeleinden hebben. Voorbeelden hiervan zijn anoniem pesten, online stalken, internetfraude, oplichting, of zelfs het aangaan van een neprelatie om op deze manier geld los te krijgen bij het slachtoffer.
Veel catfishers maken hun slachtoffers uiteindelijk geld afhandig. Ze zullen vaak smoesjes verzinnen om financiële hulp te vragen. Ze kunnen het slachtoffer vertellen dat ze geld nodig hebben om hen op te zoeken. Of misschien is een familielid ziek en hebben ze geld nodig voor medische kosten.
Je kunt het gevoel hebben dat je ze helpt door (wat) geld over te maken, maar ze zullen waarschijnlijk met meer smoesjes blijven komen en om financiële hulp blijven vragen.
Je kruipt in de huid van de presentatoren van de TV Show: Catfish. Je krijgt een mail van een persoon die denkt dat die met een catfish te maken heeft. Ga zelf op onderzoek en ontdek of deze persoon echt is of niet. We doen ons onderzoek aan de hand van een Google Form.
Je probeert te achterhalen of de persoon waar je mee aan het chatten bent een echte persoon is of een AI. Wordt je met andere woorden gecatfished door een AI? Stel de juiste vragen en kom het te weten. Je hebt 2 minuten per conversatie.