Collab OKAN - VBK - ICT
Je gaat een A5-ontwerpboekje maken van het project 'Een verhaal in beeld' van het vak VBK in samenwerking met OKAN. Bij ICT gaan we alles samenbrengen: je ontwerpproces, het verhaal en het beeld.
Je maakt dit boekje in Photoshop via een sjabloon dat je hieronder kan downloaden.
Enkele zaken waar je rekening mee moet houden:
Werk met titels
Zorg dat er samenhang in je ontwerp is: gebruik overal dezelfde soort lettertypes, zelfde lettergroottes, zelfde kleuren, ...
Gebruik kwaliteitsvolle afbeeldingen
Zorg dat er voldoende witruimte is zodat je verschillende elementen ademruimte hebben (Gebruik de guidelines!)
Plaats op de voorpagina al een sneak peek van het beeld dat je bij het verhaal hebt gemaakt
Laat de achtergrond wit zodat je eigen visuele elementen er uit springen en alle aandacht krijgen
Even snel een foto van je schets maken, lijkt simpel. Maar vaak zijn er factoren die er voor kunnen zorgen dat de foto van je schets onduidelijk is. Hou dus rekening met volgende zaken:
Trek je foto als bovenaanzicht en dus niet in een schuin perspectief
Zorg voor goede belichting en zorg dus dat het niet te donker is
Zorg dat je foto scherp is en dus niet wazig of blurry is
Zo moet het wel
Een foto van een schets ziet er meestal niet even goed uit als je schets in het echt. Maar er is een manier om de foto van je schetsen op te schonen zodat de witte achtergrond van je blad ook echt wit is in je schets.
Open je foto in Photoshop
Ga naar het menu en kies Afbeelding > Aanpassingen > Curven
Het deelvenser van Curven opent. Klik in dit deelvenster op het rechter pipetje dat een witte punt heeft. Hiermee kan je op je foto aanklikken welk gebied je wit wilt hebben. Meestal ga je op meerdere plaatsen moeten klikken om he tjuist te krijgen.
Om je schets nog beter tot zijn recht te laten komen, kan je ook de schetslijnen verduidelijken. Dit doe je door op het linker pipetje te klikken, deze heeft een zwarte punt. Klik vervolgens op een zwarte lijn van je schets.
De laatste vlekken gaan we wegwerken met de dodge tool.
Klik in je linkerbalk op het icoon van de dodge tool. Je kan nu met deze tool over de donkere vlekken schilderen die lichter moeten zijn. Doe dit meerdere keren tot je het goed vindt.
Lukt het verlichten van de vlekken moeilijk? Pas dan het bereik aan dat je bovenaan de balk kan terugvinden. Je kan kiezen uit Schaduwen, Middentonen en Hooglichten.
Met Vullen met behoud van inhoud wordt een gedeelte van de afbeelding naadloos gevuld met vergelijkbare afbeeldingsinhoud uit omringende gedeelten van de foto. U bereikt het beste resultaat wanneer u een selectie maakt die iets doorloopt in het gebied dat u wilt repliceren.
Deze tool hebben we al reeds gebruikt in het begin van het jaar bij Opdr. 3: Persoon verwijderen bij het thema Photoshop. Je kan deze tool gebruiken als je foto niet lang of breed genoeg is of als er een storend element in zit dat je wilt wegwerken.
Hoe ga je te werk:
Selecteer een gedeelte van een afbeelding. Gebruik het selectiegereedschap Lasso of het Rechthoekig selectiekader.
Klik met je rechtermuisknop op de selectie en kies voor Vullen met behoud van inhoud.
Selecteer in het dialoogvenster Opvullaag in de vervolgkeuzelijst Gebruiken de optie Met behoud van inhoud.
Je komt nu in het deelvenster Vullen met behoud van inhoud.
In veel gevallen ga je aan de linkerkant met je penseel het gebied moeten aanduiden dat Photoshop gaat gebruiken om je vlak op te vullen. Dit wordt automatisch groen gekleurd.
Rechts in je beeld zie je een voorvertoning van hoe het er gaat uitzien en kan je zien of het goed is. Als je klaar bent klik je op OK en wordt de bewerking toegepast.
Het eindresultaat
Klik links vanboven op Bestand > Exporteren > Tekengebieden naar PDF...
Vervolgens kies je een plek op je computer en klik je op Uitvoeren
Deze PDF ga je nu uploaden in Google Classroom met volgende naam: ‘Klas_Achternaam_Voornaam_ICT_Verhaal_In_Beeld’