Lagen in SketchUp dienen om alles, wat niet altijd zichtbaar dient te zijn, onzichtbaar te kunnen maken, zonder het te verwijderen uit het project. Het palet Layers kan ingeschakels worden in het menu Window -> Layers.
Doorheen de cursus is er verteld dat het verstandig is om maten en de omgeving in een individuele laag te plaatsen. Dit gebeurt om een overzicht te behouden, en je tekening presentabel te maken: alles wat niet continu getoond dient te worden kan weggestopt worden in een laag. Dit is afhankelijk van project tot project, en het is afhankelijk van het gezond verstand van de tekenaar.
In het voorbeeld van de Griekse tempel worden twee nieuwe lagen aangemaakt: 'Planten en bomen,' en 'Maten.' Een laag aanmaken gebeurd door het + teken boven in het palet.
Als je het project wilt tonen aan iemand, dan zet je de laag Planten en bomen aan. Echter, als je het over technische gegevens wilt hebben, dan zet je de laag Maten aan, en de lagen met overbodige details, zoals Planten en bomen schakel je uit.
Bij het selecteren van een lijn verschijnt er een eenvoudig palet met de volgende opties:
Het vierkant links geeft je toegang tot de kleur van de lijn. Dit is echter meestal niet van toepassing, omdat in de meeste stijlen alle lijnen zwart weergegeven worden. Je kan dit echter veranderen met stijlen.
de eerste keuze is de laag waarin de lijn zich bevind. Door op het pijltje de klikken kan je het van laag veranderen. Alle lagen die je reeds gemaakt hebt verschijnen dan in de lijst. Voor meer info kan je terecht op de pagina over lagen.
Het vak daar onder geeft de lengte van de lijn aan. Soms is het mogelijk om hier een nieuwe lengte in te geven. Maar als de lijn bijvoorbeeld aan een vlak grenst, is dat niet mogelijk.
De opties Soft en Smooth vink je aan als je de vlakken die tegen de geselecteerde lijn liggen wenst af te ronden met een niet-scherpe hoek.
Onder de scheidingslijn vind je dan nog de volgende twee opties:
Hidden: van zodra deze optie aangevinkt wordt, wordt de geselecteerde lijn onzichtbaar. Let op: hij blijft wel bestaan!
Cast Shadows: als deze optie aangevinkt is, dan zal deze lijn een schaduw werpen op elementen die zich er achter bevinden. Deze optie veranderen heeft geen nut totdat je schaduwen door lijnen inschakelt in het palet Shadow Settings.
Bij het tekenen van een vlak krijg je 'Recieve Shadows': moet dit vlak ook schaduwen ontvangen? M.a.w., zal er op dit vlak een schaduw van andere objecten zichtbaar zijn?
Een stijl is de manier hoe iemand tekent, de keuze van afwerking die iemand aan zijn werk geeft. Ook SketchUp kan het model in verschillende stijlen voorstellen. Om een stijl te kiezen of om de huidige tekenstijl aan te passen, open het palet Styles via het menu Window -> Styles. Standaard ziet dit palet er als volgt uit.
Je ziet bovenaan het icoon, de naam en de beschrijving van de stijl. Onderaan staan de functies om stijlen te veranderen.
Bestaande stijlen kiezen
In de lijst kan je categoriën van vooringestelde stijlen kiezen (zie afbeelding). Om daarna een stijl toe te passen, klik je op een van de icoontjes. Om te zien welke stijlen reeds in je project gebruikt zijn, klik je op de knop met het huisje.
Kleur aanbrengen wordt gedaan met het gereedschap Paint Bucket (verfemmer), het dertiende gereedschap op de werkbalk. Elke keer als je dit gereedschap activeert, verschijnt er het bijhorende panel Materials. Daar kies je een map uit, en vervolgens klik je op een kleur om deze te activeren.
Dit panel ziet er op Mac en Pc zeer verschillend uit. De reden is dat Windows geen ingebouwde kleurenbeheer heeft, terwijl er op de Mac een palet beschikbaar is dat door alle programma's gebruikt kan worden:
Kleur aanbrengen op een model
Nadat je een kleur gekozen hebt in de lijsten van het panel Materials kan je deze textuur toekennen aan een vlak door op dat vlak te klikken met het gereedschap Paint Bucket. Het principe is zeer eenvoudig, maar houd enkele speciale voorbeelden in het achterhoofd:
Als er verschillende vlakken geselecteerd zijn, dan krijgen zij allemaal tegelijk die kleur die je gekozen hebt, ook al klik je maar op één vlak.
Als je op een groep of component klikt, dan worden alle vlakken hierbinnen geverfd. (Behalve die vlakken binnen die groep of component die reeds over een kleur beschikken.) Om slechts één vlak van die groep of component te kleuren, moet je er eerst met het selectiegereedschap op dubbelklikken om dat te openen, en dan met het Paint Bucket op het gewenste vlak klikken.
Bij het klikken met het Paint Bucket verf je één zijde van een vlak, de tweede zijde kan je een andere kleur geven door een andere kleur te selecteren in het palet, en dan op de tweede zijde van het vlak te klikken.
Ook voor het Paint Bucket kan je de mogelijkheden veranderen door enkele toetsen op het toetsenbord in te drukken:
Door het inhouden van de alttoets (Mac: Command) verschijnt er een pipet, waarmee je een reeds gebruikte kleur direct kan selecteren en hergebruiken
Door het inhouden van de controltoets (Mac: Option of Alt) wordt niet alleen het vlak geverfd dat je aanklikt, maar alle aanliggende vlakken die dezelfde kleur bevatten als het aangeklikte vlak.
Door het inhouden van de shifttoets worden alle vlakken met dezelfde kleur als het aangeklikte vlak ingekleurd met de nieuwe kleur.
Meer info over materialen en kleuren is terug te vinden via de Artengar website.